Overblik

Siden 1993 er der gennemført fem befolkningsundersøgelser i Grønland, som har givet indblik i befolkningens sundhedstilstand. Undersøgelserne blev udført af Statens Institut for Folkesundhed (SIF) med støtte fra blandt andre Naalakkersuisut og Steno Diabetes Center Copenhagen.

Formålet med undersøgelserne har været at give et bredt indblik i befolkningens sundhed, samt at belyse specifikke helbredsfaktorer, bl.a. i forbindelse med folkesundhedsprogrammerne Inuuneritta I, II og III.

I 2025 blev data fra befolkningsundersøgelserne flyttet fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF) til Grønlands Statistik, hvor de nu er tilgængelige for forskere via Grønlands Statistiks forskerordning (se: Søg adgang).

Undersøgelser

Tabellen nedenfor giver et overblik over titler og indsamlingsår for de fem undersøgelser. I resten af dokumentationen bruges forkortelserne B93, B99, B2005, B2014 og B2018 til at referere til de enkelte undersøgelser.

Forkortelse Navn Dataindsamling
B93 Sundhedsprofil for Grønland 1993-1994
B99 Befolkningsundersøgelsen i Grønland 1999 1997-2001
B2005 Inuit Health in Transition (IHIT) 2005-2010
B2014 Befolkningsundersøgelsen i Grønland 2014 2014
B2018 Befolkningsundersøgelsen i Grønland 2018 2016-2019

Hver af de fem befolkningsundersøgelser er selvstændige undersøgelser og er ikke designet til at være direkte sammenlignelige. Mange spørgsmål og kliniske målinger går dog igen, hvilket gør det muligt at lave analyser på tværs af studierne, så længe det gøres med omtanke for, at befolkningsundersøgelerne ikke udgør én samlet undersøgelse.

Udgivelser

Udgivelserne i tabellen nedenfor giver et overblik over metoder og resultater fra de enkelte befolkningsundersøgelser.

Studie Metodeartikel SIF-rapport
B93 Sygdom og helbred i Grønland
B99 Inuit health in Greenland
B2005 Inuit Health in Transition - Greenland survey 2005-2010
B2014 Health survey in Greenland 2014 Befolkningsundersøgelsen i Grønland 2014
B2018 The Greenland population health survey 2018 Befolkningsundersøgelsen i Grønland 2018

Desuden har SIF udgivet flere rapporter om Grønland, hvoraf mange er baseret på data fra befolkningsundersøgelserne.

Dataindsamling

Detaljer om dataindsamlingen findes i metodeartiklerne og SIF-rapporterne. Nedenfor er et overblik over de anvendte spørgeskemaer.

Spørgeskemadata

De fleste variable er indsamlet gennem spørgeskemaer.

Hvert studie har som udgangspunkt to spørgeskemaer: et, der udfyldes under et interview, og et som deltagerne selv udfylder.

Studie Interviewskema Selvudfyldt skema Klinisk skema
B93 Hovedskema [da] [kl] Selvudfyldt [da] [kl]
B99 Hovedskema A [da] [kl]
Hovedskema B [da] [kl]
Selvudfyldt A [da] [kl]
Selvudfyldt B [da] [kl]
Klinisk [da] [kl]
B2005 Hovedskema [da] [kl] Selvudfyldt [da] [kl]
B2014 Hovedskema [da] [kl] Selvudfyldt [da] [kl]
B2018 Hovedskema [da] [kl]
Ungeskema [da] [kl]
Selvudfyldt [da] [kl]
Note

Nogle spørgeskemaer er annoteret med variabelnavne ved siden af hvert spørgsmål. Annoteringen kan ikke bruges, da alle variablene blev omdøbt i forbindelse med flytningen af data til Grønlands Statistik. Brug i stedet variabeloversigten til at finde variable.

Der er en række særlige forhold for nogle af spørgeskemaerne som er forklaret nedenfor.

B93 børneskema

B93 inkluderede et børneskema som forældre skulle udfylde for hvert af deres hjemmeboende børn. Det blev besluttet ikke at overføre disse til Grønlands Statistik, og de relaterede variable de er derfor ikke tilgængelige.

B99 A og B

I B99 gennemgik spørgeskemaerne en række ændringer i løbet af dataindsamlingen, og der er derfor links til to versioner A og B.

I de tilfælde hvor et spørgsmål går igen i skema A og B er der i variabeloversigten kun linket til spørgsmålets placerings i skema A.

Der var flere versioner af spørgeskemaerne der for overskuelighedens skyld ikke er inkluderet her, da de kun indeholdt små ændringer i stavemåder og formuleringer af enkelte spørgsmål.

B99 Klinisk

B99 er det eneste studie, der inkluderer et klinisk spørgeskema. Skemaet består af to dele: en til kliniske målinger og en interviewdel, der minder om hovedskemaerne.

B2005 Maniitsoq 2009

Som en del af B2005, blev der i 2009 lavet en særlig undersøgelse i Maniitsoq, fordi virksomheden Alcoa var interesseret i at åbne en aluminiumsfabrik i byen. De fleste spørgsmål er de samme som i resten af B2005, men i de tilfælde hvor spørgsmålene er forskellige, er der i variabeloversigten linket til skemaerne fra Maniitsoq.

  • Hovedskema (Maniitsoq 2009) [da] [kl]
  • Selvudfyldt (Maniitsoq 2009) [da] [kl]

B2018 ungeskema

I B2018 var nogle spørgsmål målrettet unge (15-34 år), mens andre kun var til ældre (55+ år). Interviewskemaet er derfor opdelt i et hovedskema med spørgsmål til ikke-unge og et særligt ungeskema.

Mange af spørgsmålene går igen i de to skemaer. Der er i variabeloversigten linket til spørgsmålets placering i hovedskemaet, hvis spørgsmålet er i begge skemaer.

Kliniske data

Ud over spørgeskemaerne er der også indsamlet en del kliniske data. Bortset fra i B99 findes der ikke dokumenter, der viser sammenhængen mellem kliniske data og variable. Til gengæld kan man bruge variabelbeskrivelsen til at udlede, hvilke kliniske data der er tale om.

Metodeartiklerne indeholder detaljerede beskrivelser af hvordan de kliniske variable er indsamlet, hvilke instrumenter det er brugt osv.

Alle kliniske variable kan findes i variabeloversigten under kategorien “Klinisk”.

Deltagerantal

I nogle undersøgelser stemmer antallet af deltagere i datasættene ikke overens med de tal, der er nævnt i udgivelserne. Nedenfor er en oversigt over forskellene samt eventuelle forklaringer.

  • B93: Antallet af deltagere er 1728 i både artikler og datasættet.
  • B99: I datasættet er antallet af deltagere 1706. I metodeartiklen er der 4162 deltagere, hvoraf cirka halvdelen bor i Danmark og derfor ikke indgår i datasættet. Det er dog uklart, hvordan deltagerne i Tabel 1 i metodeartiklen relaterer sig til det faktiske antal i datasættet. SIF ved ikke, hvad forskellen skyldes.
  • B2005: I datasættet er antallet af deltagere 3253. I SIF-rapporten nævnes 3107 grønlandske deltagere og 144 danske deltagere, hvilket er to færre end det antal, der findes i datasættet. SIF ved ikke, hvad forskellen skyldes.
  • B2014: I datasættet er antallet af deltagere 2159. I metodeartiklen nævnes 2102 deltagere. Forskellen skyldes, at der efter metodeartiklen er skrevet, blev tilføjet 86 deltagere fra Qeqertarsuatsiaat, samt at 29 deltagere blev fjernet fra datasættet, fordi de kun havde besvaret det selvudfyldte spørgeskema.
  • B2018: Antallet af deltagere er 2539 i både artikler og datasættet.